web analytics

WAT ZIJN VAMPIEREN?

Een vampier is een bloedzuigend, mythisch wezen dat voorkomt in tal van volksverhalen, boeken en films.
Waarschijnlijk hebben ze hun oorsprong in de bloedzuigende Vampier Vleermuizen.
Volgens de mythen, kunnen ze zich ook als vleermuis manifesteren. 

Het geloof in vampiers of soortgelijke bloeddrinkende wezens is al zeer oud en komt in tal van culturen voor. De oud Grieken en Romeinen hadden verhalen over mythische wezen, die bloed dronk. In India, waren ze geassocieerd met vleermuizen. In Ierland geloofden sommigen in Dearg-due, een vrouwelijke wezen die het bloed van haar slachtoffers opzoog.

 Over hoe een vampier er precies uitziet en zich gedraagt bestaan veel uiteenlopende theorieën. In volksverhalen waren vampiers vaak afzichtelijke monsters. Een bekende theorie was dat het een rusteloze ziel van een ketter is die ’s nachts zijn graf verlaat om zich (soms als dier) te gaan voeden met het bloed van mensen. De vampier is een wezen, dat in feite noch dood noch levend is.

Het moderne beeld dat mensen van vampiers hebben ontstond rond de 19e eeuw, en heeft zijn oorsprong in Oost Europa, met name Transylvanië, een gebied in Romanië, waar het geloof in deze wezens wijdverspreid werd en op een gegeven moment bijna hysterische vormen aan begon te nemen.

THE VAMPYRE

Portret van John William Polidori, by F.G. Gainsford

The Vampyre (de vampier)  is een kort verhaal, geschreven door John William Polidori dat de voorloper werd van talloze vampierverhalen.
Het werd aanvankelijk gepubliceerd als “A Tale by Lord Byron”Polidori, die arts was, had het griezelverhaal echter geschreven in het gezelschap van Lord Byron, Percy Shelley en Mary Shelley tijdens een verblijf aan het Meer van Genève in 1816.
Dit was een creatieve vakantie, waarin Mary Shelley ook haar horrorverhaal Frankenstein bedacht.

HET VERHAAL VAN ‘THE VAMPYRE’

Aubrey, een jonge Engelsman, ontmoet Lord Ruthven, een man van mysterieuze afkomst die zich beweegt binnen de Londense societykringen. Aubrey begeleidt Ruthven naar  Rome, maar verlaat hem nadat Ruthven de dochter van een gemeenschappelijke kennis verleidt. Aubrey reist naar Griekenland waar hij zich aangetrokken voelt tot Ianthe, de dochter van een herbergier. Ianthe vertelt Aubrey over de legende van de vampier. Ruthven maakt ook zijn verschijning en kort daarna wordt Ianthe gedood door een vampier. Aubrey heeft nog niet door dat Ruthven zelf de vampier is en vergezelt hem weer op zijn reizen. Het duo wordt aangevallen door bandieten en Ruthven is dodelijk gewond. Voor hij sterft, laat hij Aubrey een eed zweren dat hij aan niemand iets zal zeggen over zijn dood vooraleer er een jaar en een dag zijn gepasseerd. Terugkijkend op de voorbije gebeurtenissen, realiseert Aubrey zich dat iedereen die met Ruthven in aanraking kwam geleden heeft.

Aubrey keert terug naar Londen en is verbaasd wanneer Ruthven kort daarna levend en wel verschijnt. Ruthven herinnert Aubrey aan zijn eed om zijn dood geheim te houden. Ruthven begint dan Aubrey’s zuster te verleiden, en Aubrey zelf krijgt een zenuwinzinking wanneer hij vruchteloos tracht zijn zuster te beschermen. Ruthven en Aubrey’s zuster gaan trouwen op de dag dat de eed eindigt. Aubrey schrijft een brief aan zijn zus waarin hij het verhaal onthult over Ruthvens dood, daarna sterft hij. De brief komt niet op tijd aan. Ruthven trouwt met Aubrey’s zuster, doodt haar op hun huwelijksnacht, en ontsnapt.

DRACULA

Het beste bekende onder de vampierverhalen, is ongetwijfeld Dracula, geschreven door Bram Stoker in 1897.
Stoker was een Ierse schrijver, goed bekend voor zijn Gothic-horror verhalen.
Inspiratie voor het verhaal Dracula, heeft hij voor een groot gedeelte van zijn voorganger Poldori gekregen, alsmede de legedens over Vlad de Spietser.

Bram Stoker

Het personage van Bram Stoker, Dracula, is een graaf van Transsylvanië met een kasteel hoog boven een vallei op een rots met een stromende rivier beneden in het vorstendom Transsylvanië.

Dit personage wordt vaak verward met Vlad Tepes (Vlad de Spietspringer), ook wel bekend als Vlad Dracul, die een Walachiaanse prins was met een kasteel, nu in puin, gelegen in het vorstendom Walachije. Omdat Bran Castle het enige kasteel in heel Transsylvanië is dat past bij Bram Stoker’s beschrijving van Dracula’s Castle, is het over de hele wereld bekend als Dracula’s Castle.

Vlad Dracula

Dracula – zoals hij vandaag wordt waargenomen – is een fictief personage wiens naam is afgeleid van de aan Vlad Tepes, de heerser van Walachije van 1456-1462 en 1476, gegeven benaming en die, om grotendeels politieke redenen, door sommige historici uit die tijd werd afgebeeld als een bloeddorstige meedogenloze despoot.

Het personage van Stoker, graaf Dracula, verscheen voor het eerst in de roman “Dracula”, in 1897 in Engeland uitgegeven door de Ierse schrijver Bram Stoker. Maar de naam “Dracula” is alles behalve een beangstigende term, afgeleid van de Kruisvaardersorde van de Draak waarmee zowel Vlad Tepes als zijn vader waren geassocieerd. De rest van de Dracula-mythe is afgeleid van de legendes en populaire opvattingen over geesten en vampiers die overal in Transsylvanië voorkomen.

HET WOORD ‘DRACUL’ BETEKENT IN OORSPRONG ‘DRAAK’ EN HEEFT WEINIG TOT NIETS MET VAMPIEREN TE MAKEN

Het verhaal begint, wanneer de jonge notaris, Johnathan Harker, naar Transylvanië afreist, om de koop van een woning in Londen voor de graaf rond te krijgen.
Het is geschreven in brief vorm. De eerste 4 hoofdstukken zijn door Johnathan aan zijn verloofde, Mina geschreven. 
Hij omschrijft zijn bezoek in het kasteel, wat steeds angstaanjagendere vormen begint aan te nemen.

Met Dracula borduurde Stoker voort op de traditie van de aristocratische vampier die in 1819 was ingezet door Polidori met het verhaal The Vampyre.

Stoker schreef van maart 1890 tot april 1896 aan Dracula. Naar eigen zeggen zou hij het idee voor Dracula door een nachtmerrie gekregen hebben, na een te overvloedige maaltijd in de befaamde Londense Beefsteak Room. Het echte opzoekwerk begon hij in het vissersdorpje Whitby in Yorkshire, waar hij vanaf 1885 regelmatig verbleef. 

Het is gezegd dat de grafzerk in Whitby, alsmede Highgate Cemetry London, bronnen waren van inspiratie voor Stoker.

DRACULA: HET VERHAAL

Jonathan Harker brengt een bezoek aan de mysterieuze graaf Dracula in Transsylvanië om de aankoop van een Londens landhuis af te handelen. Na verloop van tijd merkt hij dat de griezelige graaf er vreemde gewoonten op na houdt, zoals het drinken van mensenbloed. Ternauwernood weet hij te ontsnappen. Kort daarna wordt Jonathans verloofde, Mina, thuis in Londen geconfronteerd met de vreemde ziekte van haar vriendin Lucy Westenra, die ’s nachts slaapwandelt op een kerkhof. Ze zijn op vakantie in Whitby (gebruikt voor een filmset in een van de films) en het kerkhof op de heuvel werd gefilmd. De Amsterdamse arts en vampierjager Van Helsing herkent het symptoom meteen. Ze is het slachtoffer van een vampyr. Jonathan, Mina en drie vrienden ontdekken al snel dat het wezen graaf Dracula is, die naar Londen blijkt te zijn afgereisd. Maar de graaf weet dat ze hem op het spoor zijn. Hij verleidt Mina en ontvoert haar, helemaal terug naar Transsylvanië. En dan is de jacht pas echt geopend. Dracula is een onsterfelijk verhaal dat wordt verteld aan de hand van persoonlijke brieven en dagboekfragmenten. Bram Stoker wordt door velen gezien als de vader van alle vampierromans.

FILMS

Er zijn taaloze films van Dracula, of met de thema Dracula gemaakt.
Mogelijk meer dan 100 door de jaren heen.

Mijn favorite is die van 1992, met Gary Oldman, Winona Ryder en Sadie Frost in de hoofdrollen.

Zie informatie in het Internet Movie Database.

De costumes zijn werkelijk schitterend.
Velen waren ontwikkeld door de Japanse designer Eiko Ishioka.
Geboren in Tokio in 1939, won zij in 1992 een Oscar voor de kostuums in de remake van Dracula. Eiko Ishioka creëerde haar specifieke stijl die ze zich herinnert als ‘Horror-esthetiek’. De stijl is gebaseerd op surrealisme en apocalyptische thema’s vermengd met Victoriaanse en Japanse elementen van de Samurai-tradities.

Hierboven is een foto van een van de scenes van Gary Oldman (als jonge Dracula) en Winona Ryder (Mina). Bron: Flickr.

Het is te zien dat er duidelik een Japanse invloed is in de kleding van de oude Dracula.
Hij ziet er uit als een Mandarijn, met zijn prachtige, rode, satijnen gewaad, dat tot de grond bereikt. 
Ook de kapsel is meer oosters dan westers te bestempelen.

Hier is de eerste avond te zien, wat Johnathan in Kasteel Dracula doorbrengt.

De kleren van Lucy zijn ook geweldig.
Haar begrafeniskleren zijn geheel in het wit, met een dramatisch hoofdstuk.

SCENE WAAR DE GLOEDNIEUWE VAMPIRA LUCY WESTENRA BETRAPT WORDT BIJ HET TERUGKOMEN NAAR  HAAR GRAFZERK, MET EEN KINDSLACHTOFFER.

WAARSCHUWING!!!

DEZE CLIP IS HEEL GRAFISCH!!!

NOSFERATU

NOSFERATU: OORSPRONG VAN DE NAAM

De verschijnsel van Nosferatu, is nog een begrip onder de vampieren.

De naam “Nosferatu” is een archaïsche Roemeense woord, synoniem met “vampire”. Het werd populair in de late 19e eeuw door westerse fictie, zoals Dracula, en de film Nosferatu. Het woord is vermoedelijk afgeleid van het Roemeense Nesuferitu (“de ondraaglijke / weerzinwekkende one”) of Necuratu (“onreine geest”), termen meestal gebruikt in volkstaal Roemeense aan te wijzen Satan (de duivel) .

Evenals bij Dracula, zijn er verschillende films gemaakt van zijn ‘collega’ Nosferatu.
Een van de meest beroemde filmsets was Castle Pernsteijn, Tjechië, wat te zien is als achtergrond in het onderstaande plaatje.

NOSFERATU: BOEK EN FILM

In 1979 verscheen de film Nosferatu the Vampyre, soms ook genoemd Nosferatu, Phantom Der Nacht.

Het verhaal is voor een groot gedeelte ingepikt van dat van Dracula, veel namen zijn overgenomen.
Ook zijn er vele verschillen.
Toen Nosferatu / Dracula naar Europa afreisde, heeft hij in deze film een rattenplaag met zich meegebracht, wat in de Dracula film niet gebeurde.
Het monster is ook aangekomen in Delft, ipv de Engelse Whitby.
Er werd zowel een Engelse als een Duitse versie tegelijkertijd gemaakt.
Nosferatu zelf is ook veel lelijker en monsterachtiger afgeschilderd, dan de jonge Dracula.

Hieronder is de film in zijn geheel af te kijken.

THE VAMPIRE DIARIES

The Vampire Diaries is een moderne, semi paranormaal Gothic horror televisieseries, beginnend 2009 tot heden.

THE HIGHGATE VAMPIRE

The Highgate Vampire was een media-sensatie rondom berichten over vermeende bovennatuurlijke activiteiten op de Highgate Cemetery in Londen in de jaren 1970.

EEN MODERN VAMPIERVERHAAL

Veel populaire boeken over spoken, zoals het boek genaamd The Highgate Vampire, noemen een vampier die naar verluidt Highgate Cemetery achtervolgde in de vroege jaren zeventig.

De publiciteit werd geïnitieerd door een groep jonge mensen die geïnteresseerd waren in het occulte die eind jaren zestig over de begroeide en vervallen begraafplaats begonnen te dwalen, een tijd dat het door indringers veel werd vernield op 21 december 1969 een van hun leden, David Farrant , bracht de nacht daar door, volgens zijn verslag geschreven in 1991.

In een brief aan de Hampstead en Highgate Express op 6 februari 1970 schreef hij dat hij bij het passeren van de begraafplaats op 24 december 1969 een “grijze figuur” had gezien, die hij beschouwd als bovennatuurlijk, en vroeg of anderen iets soortgelijks hadden gezien. Op de 13e antwoordden verschillende mensen, die een verscheidenheid aan geesten beschrijven waarvan gezegd wordt dat ze op het kerkhof of de aangrenzende Swains Lane rondspoken.

Deze geesten werden beschreven als een lange man in een hoed, een spectrale fietser, een vrouw in het wit, een gezicht dat door de tralies van een poort glinsterde, een figuur die in een vijver waadde, een bleke glijdende vorm, klokken luidden en stemmen riepen.

ZOEKEN NAAR DE VAMPIER

Op een gegeven moment, liep het zoeken naar de vampier compleet uit de hand.
Graven en grafkisten waren open gebroken en de lijken elders gedumpt.
Na een aantal arrestaties en uitvoerige mediaberichten, was het zoeken naar de vampier gestaakt.

Naar aanleiding van deze incidenten, plus de vele gevallen van vandalisme, openbare dronkenschap van bezoekers en het dumpen van afval, is de Westerse kant van Highgate nu gesloten voor het publiek.
Toegang is nu alleen d.m.v. een speciale toer met een gids. De Oosterse kant mag men wel zelfstandig bezoeken, maar het entree aan beide kanten is nu betaald.

DRACULA SHOP

The Dracula Experience
Bram Stoker’s Gothic novel, Dracula, was set in Whitby.
Foto: Steve Daniëls. Bron: Geograph.org.co.uk

Elk jaar, komt er in Whitby, Engeland, een Gothic festival, het Whitby Goth Weekend, met vele verklede bezoekers. De aanleiding daarvan is vanwege de connecties van de stad met Bram Stoker’s Dracula en één van de populairste filming daar van. 
Bovenstaande Dracula winkel doet het daar ook goed.

KASTELEN

Elk zelf respecterende vampier woont uiteraard in een creepy kasteel.
Er zijn ook verschillende kastelen en kerkhoven als filmset en of inspiratie gebruikt, voor zowel de Dracula als Nosveratu films.

Castelul Bran iarna in Brasov
Fotograaf: Mennowijnen Bron: Wikimedia Commons.

Het is gedacht dat dit kasteel het inspiratiebron is geweest voor Bram Stoker in zijn boek ‘Dracula’

Het is gedacht dat Bran Castle in Roemanië, de inspiratie is geweest voor Bram Stoker’s locatie. 

Bram Stoker heeft Roemenië nooit bezocht. Hij beeldde het denkbeeldige Dracula’s kasteel af op basis van een beschrijving van Bran Castle die hem in het Groot-Brittannië van rond de eeuwwisseling ter beschikking stond. Inderdaad, de imaginaire afbeelding van Dracula’s Castle van de ets in de eerste editie van “Dracula” is opvallend vergelijkbaar met Bran Castle en geen andere in heel Roemenië. Stoker beweert dat hij de illustratie van Bran Castle in het boek van Charles Boner, “Transylvania: Its Product and Its People”, heeft gebruikt (Londen: Longmans, 1865) om zijn denkbeeldige Dracula’s Castle te beschrijven.

Dracula is volgens de roman op een gegeven moment aangekomen in Engeland.
Dit was in een soort spookschip, waarna hij als hond op het land verscheen, midden in een storm.
De 1979 versie van Dracula, heeft St. Mary’s als een filmset voor een groot gedeelte van de film gebruikt.
St. Mary’s in Whitby, is een oud, min of meer geruïneerde kerk, met een grote begraafplaats, op een rots naast de zee: een zeer stemmige locatie.

Whitby is hierdoor nu tegenwoordig gebruikt, voor Goth festivals. Zoals de Whitby Goth Weekend, waar er om zo te zien is, veel bekijks is.

Kasteel Orava , is gelegen op een hoge rots boven de rivier de Orava in het dorp Oravský Podzámok, Slowakije. Het wordt beschouwd als een van de mooiste kastelen in Slowakije. Het kasteel werd gebouwd in het Koninkrijk Hongarije in de dertiende eeuw. Vele scènes van de film Nosferatu uit 1922 werden hier gefilmd, het kasteel dat het Transylvanische kasteel van graaf Orlok vertegenwoordigt.

Het is in de achtergrond van dit plaatje te zien. Het meisje is een stock foto.

Foto: het entree van de kasteel. Fotograaf: Jerzy Strzelecki. Bron: Wikimedia commons.

Kasteel Pernstejn, een Tsjechische kasteel vanuit de 13e eeuw. werd als filmlocatie gekozen, voor Nosferatu, Phantom Der Nacht.

Het filmen van de film Dracula van 1992, heeft volledig plaats gevonden op een filmset in Californië.

VAMPIER SPULLEN KOPEN

WEBWINKEL EXOTIEK VERKOOP VEEL SPULLEN MET EEN VAMPIER-THEMA.

Engelse Gothic & Fantasie kunstenaresse Anne Stokes, heeft een hele reeks produkten ontworpen, die ‘Await the Night’ heten.
Ze laten een Gothic vampier zien, die net aan het ontwaken is uit haar grafzerk.
Daaraan gerelateerd, is haar sieraden reeks ‘Carpé Noctum’ of te wel, Grijp de Nacht.