web analytics

FOTO: JOHN ASTIN EN CAROLYN JONES IN DE ROL VAN GOMEZ EN MORTICA ADDAMS

– VAMPIRA – ELVIRA – MORTICA – LILY – 

Met de komst van televisie, een terugkerende verschijnsel die de verbeeldingskracht van de kijker prikkelde, was dat van de vrouwelijke vampier.
Er zijn verschillende versies hier van geweest, die allemaal sterk op elkaar leken.
Ze waren beeldschoon, betoverend, seksueel aantrekkelijk, grappig, hadden in de meeste gevallen, lange, zwarte haren en kleedden zich in lange, zwarte gewaden.
Er is een reeks van films en televisieseries tot stand gekomen, die een combinatie zijn geweest van humor en horror.
De vampier matriarch had ook een gezin, met andere creepy familieleden die gebaseerd zijn geweest op een mannelijke vampier zoals Dracula, een zombie of de monster van Frankenstein en soms een weerwolf.

MORTICA ADDAMS

Wie is / was Mortica Addams eigenlijk?
Morticia Frump Addams is de fictieve matriarch van de eveneens fictieve Addams Family. Ze is bedacht door striptekenaar Charles Addams voor een stripreeks in het tijdschrift The New Yorker. Morticia kreeg pas een naam toen de strip werd omgezet naar een televisieserie. Haar naam is afgeleid van Mors Mortis, het Latijnse woord voor “dood”. Morticia’s eigen achternaam is “Frump”.

Morticia is onnatuurlijk bleek, heeft een gothic uiterlijk en gaat gekleed in een strakke, zwarte jurk. Dit uiterlijk plus het feit dat haar naam is afgeleid van het Latijnse woord voor “dood” suggereert dat Morticia mogelijk geen mens is, maar een vampier of zombie. Dit wordt echter in geen van de Addams Family-producties bevestigd.
‘Mortica’ is door verschillende actrices gespeeld, o.a. Anjelica Huston, Daryl Hanna, Carolyn Jones en Janet Waldo.

CAROLYN JONES

The Addams Family met Carolyn Jones als Moticia

Carolyn Jones was een Amerikaanse Hollywood actrice die leefde van 1930 tot 1983. Haar ouders vernoemde haar naar Carole Lombard, ook een bekende Amerikaanse ster.
Carolyn werd vooral bekend als actrice in horrorfilms.
Zij brak door in 1953, met een bijrol in de horrorfilm House of Wax. Jones werd gevraagd voor de rol van Alma Burke in From Here to Eternity (1953). De rol ging naar Donna Reed toen Jones last kreeg van een longontsteking. Ze was wel in staat om mee te werken aan de sciencefictionfilm Invasion of the Body Snatchers (1956).
In 1964 kreeg ze de rol van Morticia Addams in de komedieserie The Addams Family. Ze speelde de echtgenote van acteur John Astin en droeg een donkere pruik om haar blonde haar te verbergen.
Addams Family werd een hit, Carole werd echter hierdoor ‘typecast’. Het publiek bleef haar na de stopzetting zien als Morticia, waardoor Jones moeite had rollen te krijgen. 

Carolyn Jones zonder pruik

ANJELICA HUSTON

Anjelica Huston is een Amerikaanse actrice, regisseur en voormalig fotomodel. Huston werd de derde generatie van haar familie die een Academy Award won, toen ze Beste Ondersteunende Actrice werd voor haar prestaties in de Prizzi’s Honour van 1985, door lid te worden van haar vader, regisseur John Huston en grootvader, acteur Walter Huston. Ze ontving ook Academy Award-nominaties voor Enemies, A Love Story (1989) en The Grifters (1990).

Huston ontving British Academy Award-nominaties voor haar werk in de Woody Allen-films Crimes and Misdemeanors (1989) en Manhattan Murder Mystery (1993).
Naast haar andere rollen speelde ze ook Morticia Addams in The Addams Family (1991) en Addams Family Values (1993), ontving ze Golden Globe-nominaties voor beide en speelde ze de Grand High Witch in de kinderfilm The Witches (1990).

DARYL HANNAH

Daryl Christine Hannah (geboren  December 3, 1960) is an Americaanse film actrice en milieu-activiste. Ze is bekend om haar rollen in verschillende horror en horror-komedie filmen. 

In 1998 speelde ze Morticia in de Addams Family Reunion, een  is een Amerikaanse zwarte komediefilm. Het is de derde film gebaseerd op The Addams Family. De film werd uitgebracht als direct-naar-video.

De film werd geregisseerd door Dave Payne.
Hoofdrollen werden vertolkt door Daryl Hannah, Tim Curry, Ed Begley Jr. en Ray Walston

JANET WALDO

Janet Marie Waldo (4 februari 1919 – 12 juni 2016) was een Amerikaanse radio- en stemactrice.
Zij is de stem geweest achter Mortica Addams in de cartoon versie van The Addams Family.

VAMPIRA

‘Vampira’ was gespeeld door de actrice Maila Nurmi.
Maila (Petsjenga, Finland, 21 december 1921  Los Angeles, Verenigde Staten, 10 januari 2008), bekend onder het pseudoniem Vampira, was een Fins-Amerikaans actrice.

Ze werd in 1954 bekend met The Vampira Show een programma waarin ze verkleed als vrouwelijke vampier oude horrorfilms voor een groot televisiepubliek bracht. Doordat het programma niet veel opbracht werd het na één seizoen al gestopt. Een paar jaar later werd ze gevraagd voor de cultfilm Plan 9 from Outer Space van Edward D. Wood Jr.. In de biopic Ed Wood werd ze gespeeld door Lisa Marie.

Het idee voor het Vampira-personage ontstond in 1953 toen Nurmi de jaarlijkse Bal Caribe Masquerade van choreograaf Lester Horton bijwoonde in een kostuum geïnspireerd door Morticia Addams. Haar verschijning met een bleke witte huid en een strakke zwarte jurk trok de aandacht van televisieproducent Hunt Stromberg, Jr., die haar wilde inhuren om horrorfilms te organiseren op een Los Angeles televisiestation. De naam Vampira was de uitvinding van de echtgenoot van Nurmi, Dean Riesner. De karakterisering van Nurmi werd beïnvloed door de Dragon Lady uit de strip Terry and the Pirates en de evil queen uit Disney’s Snow White en de Seven Dwarfs.

In 1993 spande ze een rechtszaak aan tegen The Elvira Show wegens plagiaat.
Op 10 januari 2008 stierf zij een natuurlijke dood in haar huis in Los Angeles.

Graf van Maila Nurmi in het begraafplaats Hollywood Forever.
Fotograaf Arthur Dark. Bron Wikimedia Commons

ELVIRA

American actress Cassandra Peterson dressed as Elvira in her comedy horror character Elvira, Mistress of the Dark,
waving from a car in the San Francisco 2006 Gay Pride parade.
Fotograaf: Owen Byrne Bron: Wikimedia

Cassandra Peterson (geboren op 17 september 1951) is een Amerikaanse actrice die vooral bekend staat om haar vertolking van het horror gastvrouw karakter Elvira, Meesteres van het Donker. Ze kreeg bekendheid op het Los Angeles televisiezender KHJ-TV met een onthullende, zwarte, gotische, decollete-verbeterende jurk als gastheer van Elvira’s Movie Macabre, een wekelijkse horrorfilmpresentatie. Haar boosaardige, vampische uiterlijk wordt gecompenseerd door haar komische karakter, eigenzinnige en vlugge persoonlijkheid en spraak van Valley Girl-type.

Elvira cosplay foto RyC Behind the Lens bron Flickr

LILY MUNSTER

Lily Munster is een fictief personage in de CBS-sitcom The Munsters, gespeeld door Yvonne De Carlo.
De matriarch van het huishouden in Munster, Lily, is een vampier. De rol werd later gespeeld door Lee Meriwether in The Munsters Today en door Portia de Rossi in de onverkochte 2012-piloot Mockingbird Lane.

In de oorspronkelijke piloot met ongepaste kleuren was haar naam Phoebe Munster.

Lily was niet in de originele pilot-aflevering van The Munsters. In plaats daarvan is Herman getrouwd met een veel meer op Gothic lijkende vrouw genaamd Phoebe, gespeeld door Joan Marshall. Het programma heette My Fair Munster.
De producenten schrapten het Phoebe-personage nadat ze besloten hadden dat ze bijna een exacte dubbelganger van het Morticia Addams personage op The Addams Family leek.

Lily verscheen in de tweede piloot en alle andere afleveringen. In de pilot werd het Phoebe-personage afgebeeld als meer gothic van aard, en heeft het ook een enigszins schurend ruziënde relatie met Herman en een gespannen relatie met Eddie, beide elementen afgezwakt met Lily.

Lily, in tegenstelling tot Morticia, Vampira en Elvira, is afgebeeld met een jurk wat gedeeltelijk wit is en heeft witte stroken in haar haren.

Yvonne De Carlo werd gecast voor de rol in maart 1964. Toen Gwynne en Lewis voor het eerst castten, gingen ze naar de producers en klaagden omdat De Carlo een lange filmster was en ze zich zorgen maakten dat ze niet zou passen. Na een aantal shows, moesten ze toegeven dat ze ongelijk hadden gehad, en alles ging goed.

HOPE YOU ENJOYED READING ABOUT US!
GOODBYE!