0592 346674 info@exotiek.nl

Steampunk is een subgenre van fantasie of speculatieve fictie. De term verwijst naar de verhalen die zich afspelen in een tijd dat stoomkracht nog de primaire krachtbron was (meestal de 19e eeuw), maar die ook elementen van sciencefiction of fantasie bevatten, zoals futuristische uitvindingen en machines, of echt bestaande machines (zoals computers) die in deze verhalen veel eerder worden uitgevonden dan in werkelijkheid. Ook geeft dit genre de voorkeur aan metaal boven kunststoffen. 

‘Steampunk’ kleren, zijn meestal Victoriaans van aarde.
Populare voorwerpen zijn vaak mechanisch en van metaal gemaakt, o.a. klokken.
Steampunk is wel eens beschreven als “nostalgie naar wat nooit was” en put uit een breed scala aan invloeden uit de wetenschap.

FANTASIE

De inspiratie van steampunk gaat terug tot de pioniers van Science Fiction, zoals Jules Verne, H.G. Wells, Mark Twain en Mary Shelley (schrijfster van Frankenstein en vrouw van de beroemde dichter Percy Shelley).

Elk van deze auteurs schreef verhalen over geavanceerde technologie in de 19e of begin 20e eeuw. Aangezien deze boeken toen ze voor het eerst verschenen nog gesitueerd waren in het “heden” worden deze verhalen als Science Fiction beschouwd.

Bovenstaande poster heet ‘Early flight’ en was een verbeelding van een Franse kunstenaar, over hoe vliegen binnenkort uit zou zien.
Het was een van een series van 10 briefkaart prenten, gepubliceerd in Parijs ergens tussen 1890 en 1900.

H.G. WELLS

Een belangrijke schrijver over science fiction, steampunk, fantasie en horror, was Herbert George Wells.
Hij schreef o.a. de boeken The First Men in the Moon, The Time Machine, The War of the Worlds en The Invisible Man.

Wells was opgeleid in de biologie, en zijn denken over ethische zaken vond plaats in een specifiek en fundamenteel Darwinistische context. Hij was ook van een vroege datum een uitgesproken socialist, vaak (maar niet altijd, zoals aan het begin van de Eerste Wereldoorlog) sympathiseren met pacifistische visies. Zijn latere werken werden meer en meer politiek en didactisch, en hij schreef weinig science fiction, terwijl hij soms op officiële documenten aangaf dat zijn beroep die van journalist was.

THE TIME MACHINE (DE TIJDMACHINE)

The Time Machine, laat iemand in een Steampunk-achtige machine, de toekomst in reizen.
Hier blijkt de mensheid in twee gesplitst te zijn. Eerst zijn er mooie, kinderlijke wezens, die overdag leven in vervallen gebouwen, fruit eten en niet al te veel te doen hebben. De tweede groep, zijn monsters. Ze wonen ondergrond, komen alleen ‘s nachts tot voorschijn, bouwen machines, zijn vleesetende kannibalen, in de zin dat ze de eerste groep eten, die ze als vee zien.
Het boek, behalve spannende leesvoer, diende als een sociale opmerking, over de toenemende sociale onenigheid in de late Victoriaanse era. Er was een werkende klasse, die vaak zeer lange uren in fabrieken of molens werkten en een elite klasse, die weinig om handen hadden. Volgens het verhaal, gehaal volgens het Darwinisme wat Wells studeerde, had het menselijke ras zich gesplitst tot twee hele aparte rassen.

Metro Goldwin Mayer heeft een film van gemaakt. Veel meer films zouden volgen.

THE WAR OF THE WORLDS (OORLOG DER WERELDEN)

The War of the Worlds, gaat over een nachtmerrieachtige senario over een invasie van Marsmannen, in fantastische machinenen, die de mensheid langzaam vernietigt.
Uiteindelijk hebben de Marsmannen het verloren: niet door de superieure oorlogsmogelijkheid van de mensen, maar om biologische redenen. Ze kregen een verkoudheid van de mensen en dat werd hun dodelijk. Hier zien we Wells interesse in de biologie aan het werk.

Er zijn verschillende films en muziek over gemaakt. Een van de meest bekende is van 2005, met directeur Steven Spielberg.

In 1978 kwam Jeff Wayne’s muzikale versie van The War of the Worlds.

Dit werd een enorme hit met liedjes zoals o.a. The Chances of Anything Coming From Mars.

FANTASIE PICS

Een meisje is op bezoek bij een fantasie steampunk treinstation. In de lucht kan je een zeppelin rond zien vliegen. Die waren een tijdlang juist een populaire manier van vliegen, tot er wat ernstige ongelukken mee gebeurden.

Hier zien we weer een fantasiestad met een zeppelin en sky-scraper gebouwen.

MODE

Het idee van de techniek komt weer terug in de mode.
Zowel mannen als vrouwen hebben vaak tal van gadgets en mechanische sieraden om zich heen.
Bij dit meisje, kan je een heel opvallende hoed zien.

De mode is weer overduidelijk Victoriaans van aarde, met veel gebruik van corsetten e.d.
Bruin is een populaire kleur, evenals metallische gouden, bronzen en koperen kleuren, waarbij zwart bij de klassieke Gothic Victoriaanse en rouwkleren de boventoon vormde.

Bovenstaand plaatje is een advertentie die ik gemaakt heb, voor het verkoop van de Anne Stokes Engineerium sieradenlijn, te koop in de winkel.

De twee vrouwen boven, laten typische late Victoriaanse kleding tonen, met een strak ingesnoerde taille en rokken tot aan de grond.
Er is een keuze gemaakt voor bruinige, metaalachtige kleuren.

Deze twee gasten boven, bij de Whitby Goth Weekend, zijn overduidelijke fans van steampunk.
Het meisje heeft ook om zo te zien een voorliefde voor cybergothic kapsels en accessoires.
Foto: weer met dank aan Bryan Ledgard. Bron: Wikimedia Commons

INTERIEURS

Bovenstaande foto is van een Steampunk Café in Kaapstad, Zuidafrika, naam van Truth Coffee.

Een recensie van de BBC meldt:

‘Een succesvol café met een steampunkthema in Kaapstad, Truth Coffee Roasting café, startte in een “verwaarloosd gebouw in een echt vervallen buurt”, aldus mede-oprichter David Donde. De winkel is gebouwd rond zijn eigen gietijzeren koffiebrander uit de jaren 40, met lagen op steampunk geïnspireerde decoraties en contrapties.’

Foto: Shanna Jones photography. Bron: Yatzer & Wikimedia Commons

Deze foto toont de inhoud van een prachtige ‘Steampunk’ campervan op Drury Lane tijdens het Asylum Lincoln Steampunk Festival 2017

Dit Lincoln-festival trekt duizenden steampunkenthousiasten aan, velen dragend pseudo-Victoriaanse kostuums, van alle hoeken van het UK en verder.
Het evenement, bekend als The Asylum, is de langstlopende en grootste jaarlijkse bijeenkomst ter wereld en neemt gedurende een aantal dagen het kasteelterrein en de omliggende historische gebouwen en straten over.
The Asylum wordt gerund door de Victoriaanse Steampunk Society.

Steampunk is beschreven als “nostalgie naar wat nooit was” en put uit een breed scala aan invloeden uit de wetenschap.

Foto: Richard Croft. Bron: Geograph.org.co.uk

WOONDECORATIE

Tal van mechanische voorwerpen kunnen gebruikt worden als steampunk woondecoratie: zo ongeveer alles wat als innovatief werd gezien in de Victoriaanse en Edwardiaanse era’s.
Denk aan typemachines, ouderwetse naaimachines en klokken.
Met name met klokken en voorwerpen die puur decoratief zijn, zien we een hoog fantasie element.

Nu staan ze vaak thuis slechts voor de decoratie.
Maar als we er aan denken wat een hulpmiddel zo een ouderwetse Singer naaimachine moest zijn geweest, in de tijd waar kleding niet massaal gefabriceerd was… Wat een fantastische, technische vooruitgang was zo een gadget.
Al die lange, wijde jurken, de gordijnen, het beddengoed, wat niet langer met de hand afgewerkt moest zijn.

Ik heb verschillende steampunk klokken in de winkel, waaronder deze (indien niet uitverkocht).
Te zien, samen met veel andere spullen, bij de afdeling Alchemy The Vault.

Ooit een hybride combinatie tussen Magere Hein en een Steampunt Goth willen zien?
Deze twee heren zijn in de winkel te koop. Klik op de plaatjes.

DAT WAS ALLES!
NIKS MEER TE ZIEN HIER.
DAAG!