web analytics

RETRO & GOTHABILLY

– RETRO – ROCKABILLY – HILLBILLY – GOTHABILLY – VINTAGE – HORROR – DEATHROCK – TATOEAGES – FIFTIES FASHION –

De jaren ’50 vormen een bron van inspiratie voor vele Gothica, maar het gaat dan een beetje anders.

De heel keurige, mode van die tijd, wordt een stuk brutaler en wordt opgefleurd door accenten zoals tatoeages, piercings en opvallende makeup, die in de ‘fifties’ niet populair werden.
Ook wordt er vaak gebruik gemaakt van horror, in de vorm van prenten op de kleding, sieraden en het dessin van de accessoires.
Ook dit werd 70 jaar geleden nauwelijks gezien.

RETRO

De jurken en rokken van de vrouwen waren nogal deftig en reikten tot de knie of daaronder. Ze waren strak om de taille heen. Zogenaamde polkadots, of stippen op een gekleurde achtergrond, waren een populaire dessin voor het stof.
Jongens droegen strakke broeken, het was vóór de hippie tijdperk.
Kapsels voor dames waren vaak losse, golvende krullen en ook vaak opgestoken.
Voor de heren, vetkuiven van boven en kort van achteren en aan de zijkant.

Petticoats en Gothic symbolen, zoals de zwarte roos hier, zijn in de moderne,  ‘Gothabilly’ style populair.
De model draagt een tas en een riem van het merk Restyle: in de winkel te koop (indien niet uitverkocht).
Klik het plaatje om naar de winkel te gaan.

ROCK & ROLL

Rock-‘n-roll (ook wel rock-‘n’-roll of voluit rock and roll) is een muziek en dansstijl die in de jaren 1950-60 in de Verenigde Staten opkwam.

Als muziekstijl is het een stijl in de popmuziek waarin vooral gebruik wordt gemaakt van zang (vaak meerstemmig), elektrische gitaren, saxofoon (in de beginjaren) en drumstel. Het combineert invloeden uit boogiewoogie, jazz, r&b, folk, gospel, country en blues.

 

Een jong stel wat rock ’n roll danst.
Foto was genomen tijdens een tentoonstelling van klassieke auto’s in Oberschleißheim near Munich.
Fotograaf Heribert Pohl. Bron Wikimedia Commons

Een belangrijke onderdeel van dit soort wijde rock and roll rokken, was de petticoat, of onderrok.
Met de komst van nylon, konden deze onderrokken breed en toch heel licht worden gemaakt.
Ze waren niet altijd even veilig, in de tijden van open vuren in huis, waar sommige mensen ook nog een spiegel boven de schoorsteen gingen hangen.

Een heel populaire bron van muziek in de jaren ’50 en ’60 was de jukebox.
Dit was de tijdperk van singles plaatjes op vinyl. Latere jukeboxen gebruikten CD’s. Met de komst van digitale muziek, zijn deze apparaten nu nog zelden gebruikt.
Nagenoeg elk café en cafetaria had er een.
Klanten konden na het inwerpen van een munt, een liedje kiezen en laten afspelen.

Jukeboxen zijn nu populaire retro voorwerpen in veel cafés en woonkamers.
Vaak zijn ze ingesteld op het afspelen van cd’s, aangezien singles op vinyl moeilijk te krijgen zijn en kwetsbaar zijn voor beschadiging.
Bovendien houdt niet iedereen van fifties muziek en cds bieden meer variatie.

HILLBILLY

De term Hillbilly zelf, is een nogal negatief beladen term, waarmee in de Verenigde Staten armere en lager opgeleide personen uit het Appalachengebied werden aangeduid. Later verspreidde de term zich naar een meer algemene aanduiding van arme laag opgeleide personen uit heuvelachtige plattelandsgebieden. De term is vanwege de sterke stereotypering pejoratief.

De Hillbilly-muziek ontstond in de jaren 1920 toen de countrymuziek commerciëler werd. De microfoon bestond nog niet, waardoor de zanger zijn liedje zo hard mogelijk inzong in een opnamehoorn, begeleid door vooral de gitaar en de banjo, maar ook de viool en de contrabas.

Deze muziekstijl had geen officiële naam en werd door veel Amerikanen aangehoord met lichte spot. Men probeerde eerst met termen als “Old Time Songs” en “Old Familiar Tunes” deze muziek te duiden, totdat men uitkwam op Hillbilly.

ROCKABILLY

Het begrip Rockabilly is zelf een samenstelling van Rock (Rock and Roll) en Hillbilly.

Rockabilly is de voorloper of zelfs wegbereider van de rock-‘n-roll en is ontstaan in de vroege jaren 50, misschien wel eind jaren 40. De bekendste rockabillyperformer is zonder twijfel Elvis Presley, die met zijn allereerste opnames bij Sun Records in 1954 de stijl eigenhandig transformeerde tot een muziekstroming die aansloeg bij een breed publiek.

De term rockabilly was goed gekozen, want het betreft hier een stijl die inderdaad de rock-‘n-roll combineert met hillbilly (of countrymuziek), zwarte ritmiek met blanke melodieën. In de jaren 50 werd de term echter niet intens gebruikt. Het viel toen allemaal onder de noemer rock-‘n-roll. Ondertussen wordt het onderscheid wél gemaakt en doelt rock-‘n-roll op de meer commerciële en meer als rhythm and blues klinkende muziek, waar rockabilly duidelijk een grotere country en western invloed heeft en zich meer in de obscuriteit verstopt.

Belangrijkste kenmerken van de rockabilly zijn het fingerpicking gitaarspel en de “dubbele slap” op de contrabas. De songstructuur baseert zich voornamelijk op het standaard 12 maten-bluesschema. Oorspronkelijk bevatte deze muziek geen drums en gaf de contrabas het ritme aan. Maar tegen 1956 waren drums al algemeen aanvaard.

PSYCHOBILLY

Curse of the Coffin (Vloek van de doodskist) is de tweede album van Deense psychobilly band Nekromantix, uitgegeven in 1991. De Nekromantix is een Deens-Amerikaanse psychobilly-band opgericht in 1989 in Kopenhagen, Denemarken. Hun teksten zijn over het algemeen gestructureerd rond monsters en horror-thema’s. Een centraal icoon van het imago van de band is de “coffinbass” van oprichter en frontman Kim Nekroman, een op maat gemaakte contrabas met een lijk in de vorm van een kist en een kop in de vorm van een kruis.

Psychobilly is een rock music genre, that mengt elementen van rockabilly en punk rock

Het woord ‘psycho‘ verwijst naar begrippen zoals psychopaat, psychologisch, psychiatrische enz. i.o.w. alles wat er met je psyche of geest speelt.
Psychobilly wordt vaak gekenmerkt door lyrische verwijzingen naar sciencefiction-, horror- en uitbuitingsfilms, geweld, lugubere seksualiteit en andere onderwerpen die in het algemeen als taboe worden beschouwd, hoewel vaak op comedic of tongue-in-cheek gepresenteerd.
Psychobilly bands en songteksten nemen meestal een apolitieke houding aan, een reactie op de rechtse en linkse politieke houding die andere jeugdculturen verdeelde.

Veel psychobilly-bands zijn trio’s van elektrische gitaar, rechtopstaande bas en drums, waarbij een van de instrumentalisten als zanger verdubbelt.

GOTHABILLY

Twee Gothabilly meisjes bij de Viva Las Vegas Rockabilly festival – 2011 – Foto Tomas Del Coro Bron Flickr

De naam Gothabilly is een samenvoeging van de begrippen Gothic en Rockabilly / Psychobilly.
Een Gothic accent gecombineerd met 1950 stijlen, produceert het Gothabilly-type.
Dit mode-type werd geïnspireerd door het combineren van Goth-kenmerken, zoals een voorliefde van zwart, vintage kleding, kant, zwarte leer, PVC, corsetten en opvallende makeup, met de Rockabilly- en Psychobilly-scènes, die combinaties waren van rock en country, of ‘hillbilly’-muziek.
Tatoeages zijn tegenwoordig ontzettend populair.
Dus Goth en Rockabilly / Psychobilly kwamen samen, in muziek en in mode, om de Gothabilly te creëren.
Het type linkt ook aan een goth-neef, Deathrock, omdat er grote hoeveelheden liefde zijn voor horror en donkere humor.

Gothabilly is vooral actief in het westelijke deel van de Verenigde Staten, met veel van de hedendaagse bands afkomstig uit Californië.

Gothabilly wordt soms hellbilly genoemd: een samengesteld woord van hillbilly en hell. (De hel).

DEATHROCK

Deathrock is een term die gebruikt wordt om een subgenre van Punk of Gothic te identificeren.

Het Deathrockgenre gebruikt horrorelementen en ontstond voor het eerst op de westkust van de Verenigde Staten gedurende de late jaren 70 en vroege jaren 80. De muziek van recente (na 1990) deathrockbands hebben een sterkere post-punkinvloed dan de vroegere deathrockgroepen. Het wordt gezien als de Amerikaanse variant van Batcave. Volgens velen zijn er naast de geografie zelfs geen verschillen en is deathrock dus enkel een synoniem voor Batcave. De Goths die vooral fan zijn van deze muziekgenres delen alvast een kledingstijl. Daarbij komt nog dat in de VS de term “deathrock” gebruikt wordt als een synoniem voor de eerste generatie Gothic rock. Liefhebbers van dit genre staan bekend als deathrockers.

Een van de eerste deathrockers was Alice Cooper, met gedwelddadige nummers zoals School’s out for Summer.

De Amerikaanse band Guns ’n Roses, heeft een aantal liedjes met een nogal lugubere thema uitgebracht, zoals Knocking on Heaven’s Door en November Rain.

 

Nog een glamrock  / deathrock popster, die lugubere onderwerpen aansnijdt, is de Amerikaanse zanger  Marilyn Manson. De naam is een samenvoeging van de namen de ster Marilyn Monroe en moordenaar Charles Manson.

Hier laat hij een clip zien wat de moord van JF Kennedy naspeelt.

KAPSELS & KLEDING

Een typische vrouwenkapsel, met zogenaamde ‘Victory roll’ en makeup vanuit de jaren ’50.
Felrode lippenstift was erg in trek. De rest van het makeup bevatte meestal weinig kleur.

Foto: Alternative model Mosh, 2013
Fotograaf: Adamstrangelove. Bron: Wikimedia Commons

De gemiddelde mode omvat een pony, of “betty bangs” voor meisjes, samen met lange lokken die zogenaamde ‘victory rolls’ (een manier van de haren rollen en opsteken die na WOII populair werd) of regelmatige krullen hebben.
Potloodrokken en jurken met een wijde rok en een petticoat, waren allebei in de mode.
Mannen kunnen Gothabilly leuk vinden als ze nog steeds een mannelijker gevoel willen hebben in hun outfits, aangezien gescheurde shirts, leren jassen, tatoeages en zwarte denim zorgen voor een meer stoere uitstraling dan sommige andere typen zouden bieden.
Kleine details in de mode zijn kaarten, kersen, vlammen, luipaarden of andere dierenprints, zombies en polka-dots.

MERKEN

Een populaire Gothabilly merk in kleding, tassen, accessoires en woondecoratie is de Thaise merk Liquorbrand.
Deze artikelen hebben als thema: tatoeages, racen, het occult, horror, religie, de zeevaart en meer. 

KREEPSVILLE 666

Een bedrijf dat zich specialiseert in Gothabilly mode is Kreepsville 666.
Ze tonen een speels mengsel van bloederige en horror thema’s in hun ontwerpen. Ze zijn zonder enige twijfel de grappigste van alle ‘alternative’ kleding- en sieradenmerken, volledig meegaand de overdrijving en humor die vaak te vinden zijn in de oude horror en b-films, maar dat maakt hun producten niet minder modieus en stijlvol. 
Ze gebruiken veelvuldig de thema’s van vampieren, zombies en aliens.

Het meisje boven toont een verzameling van hun zombie sieraden. 

Klik het plaatje om naar de winkel te gaan. 

CURIOLOGY

Dit meisje modelleert sieraden van Curiology.

Het Engelse bedrijf CURIOLOGY heeft een reeks heel aparte Gothic & fantasie sieraden met inspiratie van doodskoppen en skeletten, ouijaborden en planchettes, Edgar Allan Poe, Alice in Wonderland, raven, doodskisten, vleermuizen, vampieren en zombies.
Kortom, ze tonen van alles wat een beetje ‘curieus’ is, met een hint van het lugubere en het paranormaal. 

Klik het plaatje om naar de winkel te gaan.

RESTYLE

Achtergrond foto is entree van Highgate Cemetry, Londen.
Foto is een stock model.

Dit meisje toont een interessante combinatie tussen Victoriaanse kleding, met het parasol, choker, corset en zwarte jurk, maar samen met moderne accenten zoals het opvallende makeup en de hoge schoenen.
De vorm van de jurk is meer 50’s retro dan Victoriaans.
Een Gothabilly horror aspect is te zien in de riem, waar een plaatje van een skeletale borstkas te zien is.

Dit soort riemen zijn door Restyle verkocht.
Klik het plaatje om naar de winkel te gaan.

BYE!