0592 346674 info@exotiek.nl

– MEXICAANSE EN SPAANSE INVLOED OP DE GOTHIC MODE – DÍA DE MUERTOS – SANTA MUERTE – CATRINA – FLAMENCO – KATHOLICISME –

De Gothic subcultuur heeft connecties met Halloween of Samhain, het oude Keltische feest, waar de doden weer op aarde terug zouden komen.
Halloween kleding zijn zeer populair onder Goths, die een beetje horror leuk vinden.
Wie kent de t-shirtsen leggings  met doodskop- en skeletdessins wel niet?
Of de sieraden met lugubere ondertonen, of de aangstaanjagende woondecoratie?

De Mexicanen hebben hun eigen Halloween, de Día de Muertos, of Dag van de Doden.
Ook hebben ze een eigen vrouwelijke ‘sint’, die Santa Muerte heet en een soort hybride kruizing is tussen Heilige Maria en Magere Hein. Santa Muerte bestaat gewoon naast Maria en wordt door velen net zo goed aangebeden.

Velen gaan zich rond de Dag van de Doden zich op een aparte manier schminken, met gestyliseerde schedels en bloemen op hun gezichten.

De Spaanse / Mexicaanse invloed op Gothic mode, heeft dus veel van Día de Muertos web, maar ook van flamenco, oude, formele Spaanse kleding en wat Katholieke gewoontes, zoals het bedekken van het hoofd van vrouwen met zwarte kant.

MEXICO’S DRIE-EENHEID VAN DE DOOD:
SANTA MUERTE, DAG VAN DE DOOD EN LA CATRINA

DÍA DE LOS MUERTOS

 Día de los Muertos (Day of the Dead / Dag van de Doden) is gerelateerd aan Halloween en valt op 1 en 2 oktober.
Vóór de Spaanse verovering wijdden de Azteken het grootste deel van de maand augustus aan hun godin van de dood, Mictecacihuatl. Als onderdeel van de overkoepelende onderdrukking van de inheemse religie, droeg de katholieke kerk Mictecacihuatl uit en verplaatste de datum samen met Allerheiligen (1 november), die ook in Mexico bekend staat als de Dag van de Onschuldigen, omdat het zich richt op overleden zuigelingen en kinderen, en Allerzielen (2 november), die zich richt op overleden volwassenen.
Deze festival is een samenvoeging van Halloween en een reeds bestaand feest van de Aztecen.

 SANTA MUERTE

 De Dag des Doods en Santa Muerte bezitten zeer vergelijkbare. Hoewel beide thematische elementen hebben met betrekking tot skeletten, zijn hun oorsprong en reden van bestaan nogal verschillend. Men moet ook in gedachten houden dat hun oorsprong geografisch verschilt. De Dag van de Doden is een viering van de viering van Oaxaca, terwijl Santa Muerte de voorkeur lijkt te genieten in de Barrios van Mexico-Stad en in gebieden met verhoogde zwarte marktactiviteit in een dagelijkse capaciteit waar mensen moeten omgaan met de ontberingen van misdaad, armoede en ziekte. 

Santa Muerte of “Holy Death” is een schurk patroonheilige van Mexico. Een favoriet uit de onderwereld, wordt ze vaak een “Narco Saint” genoemd. Er is geen bewijs voor een exacte datum waarop ze is ontstaan en in feite geeft de katholieke kerk haar niet de toestemming, in feite veroordelen ze haar. Desondanks wordt ze vereerd, gebeden en gerespecteerd onder veel Mexicanen en Zuid-Amerikanen. Haar feestdag wordt beschouwd als 1 november die ook All Saints Day is (wat een echte katholieke feestdag is). Ze wordt ook vereerd in maandelijkse processies in sommige barrios en steden. De datum valt dus handig samen met de Día de los Muertos. 

De Zuid Amerikanen hebben hun eigen, mannelijke variatie genoemd San la Muerte.

 CALAVERA CATRINA

 Het skelet Dame aka Calavera Catrina, werd geboren rond 1910, uit de pen van de beroemde Mexicaanse illustrator José Guadalupe Posada. Zij is een ander skelet dat centraal staat in Mexico’s culturele identiteit. Als een satirische cartoon gemaakt om de vroege 20e-eeuwse Mexicaanse hogere klassen te bespotten, draagt Catrina een opmerkelijke gelijkenis met beelden van Carmen Romero Rubio, de tweede vrouw van Porfirio Diaz, wiens turbulente presidentschap een van de belangrijkste doelen was van Posada’s bijtende satire.

‘Catrina’ werd min of meer geïntegreerd in de Día de los Muertos.

GEBRUIK DE MEXICAANSE DOOD DOOR GOTHS

Dit stel wil zich meer als horrorwezens schminken, dan op de typischie Dag van de Doden manier.
Hij is duidelijk een Mexicaanse heer met sombrero. Zij lijkt op een bruid.
De foto is gemaakt bij een Day of the Dead processie in San Francisco.
Fotograaf: Alt83Tito. Bron Wikimedia Commons

Deze vrouw heeft zich als ‘Catrina’ prachtig geschminkt. Ze heeft ook een grote roos op haar kanten choker en handschoenen van zwarte, Spaanse kant.
De religieuze koppeling met Día de Muertos is in haar rozenkrans te zien. Uiteraard is deze ook in het stemmig zwart.

Deze voorstelling van Santa Muerte, met haar skeletale armen en kleurrijke kleren, laat de koppeling met de Zuid Amerikaanse Indianen zien.
Haar kapsel is veel meer etnisch Indiaans dan Spaans.

‘The women with the rubber babies are here again, schrijft Bryan Ledgard, die de Goth weekenden in Whitby fotografeert en op Flickr zet.
Deze vrouwen dragen jurken met duidelijke Spaanse / Mexicaanse invloed, met prachtige wijde rokken en rozen in de haren of op de kleren. De ‘kinderen’ zijn dus levensechte poppen. Het is niet duidelijk wat ze moeten voorstellen: levende babies of lijken.
Bron Wikimedia Commons

De lange, zwart en rode kleding van deze Gothica, met haar hoedje op haar zwarte haren en haar zwarte kanten sjaal, lijken door Spaanse of Mexicaanse bronnen te zijn geïnspireerd.
Ze is echter in Engeland, bij een open dag voor Goths in Kensal Green Cemetry, Londen.
Fotograaf: Philafrenzy. Bron Wikimedia Commons

FLAMENCO

Foto gemaakt door Flavio – 2012 – Bron: Flickr

Een heel belangrijke inspiratie en invloed voor Spaanse en Mexicaanse mode, blijft de flamenco.

Flamenco is een muziekgenre en een bijbehorende dans afkomstig uit de zuidelijke provincies van Spanje. Kenmerkend voor deze muziekvorm zijn de soms Arabisch aandoende klanken, de uitbundige muzikale versieringen rondom het thema en het sterke ritme binnen een twaalftelssysteem.

Etymologisch stamt het woord ‘flamenco’ mogelijk uit het Arabisch en is het een samenstelling van ‘falaah’ (landbouwer) en ‘mankoeb’ (rondzwervend).

De flamenco wordt beschouwd als deel van de algemene Spaanse cultuur en is gedurende de tweede helft van de 19e eeuw ontstaan in het gebied dat ongeveer overeenkomt met de regio Andalusië

Overal in Spanje ziet men in de prachtigste jurken lopen, vaak in het rood en zwart, met veel kanten accenten, veel petticoats en veel franjes.

BYE!