web analytics

Foto: Ljubljana Dragon Bridge, Slovenië. Fotograaf: Klemen Tomse. Gron Wikimedia Commons

Legende:
Er is een legende dat Jason de stichter van Ljubljana was, en hij en zijn Argonauten hebben een draak gedood. Dit is een van de vier draakstandbeelden in de brug. Volgens lokale legendes, wanneer een maagd de brug oversteekt, kwispelen de draken hun staarten. Sommige lokale mensen hebben deze structuur “schoonmoeder” genoemd vanwege de vurige aard ervan.

WAT ZIJN DRAKEN?

Een draak is een groot mythisch wezen met een slangachtig of anderszins reptielachtig lichaam. De draak speelt wereldwijd een rol in mythologieën . Het woord “draak” is afgeleid uit het Griekseδράκων (drakōn), waarschijnlijk is dit afgeleid van δρακεῖν (drakeîn) “helder zien”.

Je zou een draak kunnen omschrijven als een vorm van vliegende hagedis, die wel of niet vuur ademt.
Hij is in veel culten en culturen een populaire verschijning.
Draken verschijnen bij de Kelten, in China en onder de Aztecs van Zuid Amerika, waar ze de naam kregen van Quetzacoatal, of Serpent met vleugels

Quetzalcoatl was de god van de morgenster Venus: Tlahuizcalpantecuhtli (heer van de dageraadster). Zijn tweelingbroer Xolotl was Venus als avondster. Het gevederde serpent zou de veren van de mannelijke quetzal dragen, een inheemse vogel met lange groene staartveren. Het mythisch wezen was ook bij de Maya’s

GOTHIC DRAKEN

Foto: Detail of a dragon on the corner of the Neues Rathaus in Munich, Germany.
Fotograaf: Anrie. Bron Wikimedia Commons

Foto: Deze mooie draak is op het gevel van Casa Bruno Cuadros, een voormalige paraplu winkel aan La Ramblas Barcelona te zien.
Bron Wikimedia Commons

Børsen, København.
Of te wel: de beurs, Kopenhagen.
Dak, Zolders en “Dragon Spire” van de Oude Beurs.

Børsen is een van de oudste beursgebouwen ter wereld. Het werd begin jaren 1620 gebouwd in opdracht van koning Christiaan IV van Denemarken, die zich tot doel had gesteld om Kopenhagen uit te breiden tot een belangrijk handelcentrum dat met Amsterdam kon wedijveren.

Het gebouw ligt naast het parlementsgebouw Christiansborg op het eiland Slotsholmen, en meet ongeveer 128 bij 21 meter. De kenmerkende spiraalvormige toren, Dragespiret (“de drakentoren”), stelt vier in elkaar gedraaide drakenstaarten voor. De spiraalvormige toren stamt uit 1625. 
Het gebouw wordt beschouwd als een vooraanstaand voorbeeld van de Nederlandse renaissancestijl in Denemarken. Het is een beschermd monument.

Fotograaf: Jebulon. Bron: Wikimedia Commons

De draak op Gringott’s Bank in Wizarding World of Harry Potter – Diagon Alley in Universal Studios Florida.
De draak heeft het speciale effect mogelijkhied dat hij vuur kan spuwen.
Fotograaf Howzit. Bron wikimedia Commons

Gothic draken zijn verwerkt in tal van Westerse sieraden, woondecoratie, tuindecoratie en het archtectituur.

Ze hebben een wat andere uitstraling dan de Chinese Draken, zijn wat minder vrolijk, niet zo fel van kleur en hebben een link met de hekserij, paranormaal en de dood. Niet zelden zijn ze afgebeeld met doodskoppen.

OUDE BETEKENISSEN GOTISCHE DRAKEN

De namen van Koning Arthur van Engeland en Dracula, zijn afgeleid van draken.

Arthurs achternaam was ‘Pentadragon’ – wat Drakenhoofd betekent.
Dracul-a betekent  ‘zoon van de draak’ in Wallachian.

KELTISCHE DRAKEN

Keltische draken zijn eigenlijk een variatie van Gothic draken.

In de Keltische mythologie geloofde men dat de draak van een wereld was die parallel was aan de fysieke wereld. Er werd gedacht, door de Druïden, dat de kracht van de draak de ley van het land beïnvloedde.

Er zijn twee soorten draken in Keltische overlevering. Er is de standaard gevleugelde versie met vier poten waar de meeste mensen bekend mee zijn en er is een zeeslang die wordt afgebeeld als een gigantische, vleugelloze slang of enorme slang met vleugels, maar geen poten. De draak was een poortwachter voor andere werelden en bewaker van de geheimen en schatten van het universum. Ze werden vaak naast de Keltische goden afgebeeld. Als wezens die de aarde en alle levende dingen beschermen, worden Keltische draken beschouwd als de meest krachtige van alle Keltische symbolen.

Ze worden gebruikt als een symbool van macht en wijsheid onder leiders. Draken zijn te zien op vele wapenschilden en op de Welshe vlag. Als heraldisch symbool varieert de draak enorm, vooral de oren. De vleugels zijn altijd die van een vleermuis, zijn tong en staart kunnen worden getand of glad. Y Ddraig Goch, de rode draak, op de Welshe vlag was afgeleid van de Grote Rode Slang die de Welshe god Dewi had vertegenwoordigd. Koning Arthur was een van de eerste leiders die de rode draak gebruikte. Het werd prominent op zijn helm getoond.

Vaak zijn deze draken afgebeeld gedrapeerd om een Keltisch kruis heen.

BEELD: WANDBORD ‘WOODLAND GUARDIAN’ VAN ANNE STOKES.
IN DE WINKEL TE KOOP INDIEN NIET UITVERKOCHT.
KLIK OP DE DRAAK OM DE WANDBORDEN TE BEKIJKEN.
ANNE STOKES SCHILDERT HEEL VAAK DRAKEN.

WELSH DRAGON

Een bijzondere vorm van een Keltische draak is de Y Ddraig Goch, of de rode draak van Wales.

De rode draak heeft met een witte draak gevochten en gewonnen, waarna de rode het symbool van Wales is geworden en zelfs op hun nationale vlag komt.

Lees het verhaal hier:

CHINESE DRAKEN

Draken zijn tevens erg populair in China.

Ze symboliseren de geestenwereld, maar ook het een zijn van hemel en aarde.

VERSCHILLEN MET GOTISCHE DRAKEN

Er zijn echter een paar duidelijke verschillen tussen de draken uit het Oosten en de draken uit het Westen: 
Chinese draken spuwen geen vuur, ze hebben geen vleugels, maar kunnen vliegen met behulp van magie en ze kunnen van vorm en grootte veranderen.

Deze draken zijn geen knorrige, gevaarlijke of hebberige schepsels. Ze zijn vrolijk, wijs, vriendelijk en hulpvaardig en dragen volgens sommigen een parel met magische eigenschappen in hun baard, de zogenaamde drakenparel.

Draken zijn erg gastvrij en vrijgevig, maar dit wil niet zeggen dat het geen geduchte, mensverslindende tegenstander is voor vijanden en dieven.

Foto: Chinese draak op Shouzhen Temple, Alishan, Taiwan – Fotograaf: Bernard Gagnon. Bron: Wikimedia Commons

Een Chinese draak heeft een paard-/kameelachtige kop, hertenhorens en een baard. Zijn lenige lichaam is volledig bedekt met schubben en zijn vier poten hebben klauwen. Vaak houdt de draak een bol of parel vast, dit staat voor de donder. De draken kunnen onzichtbaar worden en klein als een rups of zo groot dat ze alles tussen hemel en aarde vullen.

De draken worden geboren uit een ei, als waterslangen, en later evolueren ze tot echte draken.

Een Chinese draak is de god van het water en iedere poel of put heeft zijn eigen draak. De opperste drakenkoning heeft zijn paleis op de bodem van de Oostelijke Oceaan en ze beschikken over magische vermogens. Draken kunnen zich in de gedaante van mens, vis of slang vertonen en ze roven soms jonge meisjes. Net als andere fabeldieren kunnen ze eerder bedwongen worden door een list dan door geweld.

De beroemdste Chinese draak is de Keizerdraak, van wie de keizers van China zouden afstammen. De eerste Chinese keizer zou zelfs een drakenstaart hebben gehad. Een draak was in China (en ook in Japan) het symbool van de keizer.

Een keizerdraak is onder andere te herkennen aan de 5 vingers aan elke poot, waar een gewone draak er 3 of 4 heeft.

WAAR KOMT HET IDEE VAN DIT FANTASIEBEEST VANDAAN?

Schilderij: St. George & the Dragon bij Rogier van der Weyden.
The Saint George and the Dragon legend describes the saint taming and slaying a dragon that demanded human sacrifices; the saint thereby rescues the princess chosen as the next offering.
Bron Wikimedia Commons

Mogelijk komen ze van krokodillen, of hagidissen die sommigen angstaanjagend vonden.
Draken zijn vaak met het water geassocieerd.
St. George van Engeland, had volgens één legende, ooit een gevaarlijke draak geslacht.

De vondst van grote dinosauriër skeletten, kan het idee hebben laten ontstaan, dat er vroeger draken tegelijkertijd met mensen rondliepen.

Volgens sommige religies is dit ook echt zo, en waren draken precies dezelfde beesten als dinosauriërs.

KOOP DRAKEN-ARTIEKELEN

WEL GAAN KIJKEN HÉ?
WE ZIJN LEUK!