web analytics

AMERICAN GOTHIC

American Gothic is een nogal naargeestig en ambivalent portret van een zwijgzaam stel, staande voor een typisch Amerikaanse houten, neogothic huis.

Onduidelijk blijft of het werk (en de titel) bedoeld is als een lofzang op de standvastigheid van de Amerikaanse pioniersgeest of als parodie op de conservatieve waarden van het middenwesten.

Wat het beeld zo creepy maakt, is ongetwijfeld de volstrekt humorloze, grijze, extreem burgerlijke, conservatieve uitstraling van het stel, gecombineerd met een hooivork, wat veel eerder als wapen over komt, dan als tuingereedschap.
Wat moet je immers met een hooivork, bij een keurig aangehaarkte tuin in een dorp?

Onduidelijk blijft of het gaat om een echtpaar of om een vader met dochter. De houding van de boer is defensief. De zijwaartse blik van de in oud-koloniale jurk geklede vrouw kan van alles betekenen. De bloemen boven de rechterschouder van de vrouw symboliseren huiselijkheid. Haar broche wijst op een puriteinse degelijkheid.

In elk geval, is het geen stel waar je als kind uit logeren zou willen gaan.

 

KUNSTENAAR

Grant Wood

De schilderij werd door Amerikaanse kunstenaar Grant Wood gemaakt.

In augustus 1930 ging Wood, een Amerikaanse schilder met Europese opleiding, rond rijden in Iowa. Op zoek naar inspiratie zag Wood het Dibble House, een klein wit huis gebouwd in de timmermansgotische bouwstijl.

Na het verkrijgen van toestemming van de familie Jones, de eigenaren van het huis, maakte Wood de volgende dag een schets in olie op karton van de voortuin van het huis. Deze schets vertoonde een steiler dak en een langer venster met een meer uitgesproken ogief dan op het eigenlijke huis, kenmerken die uiteindelijk het uiteindelijke werk sierden.

Wood besloot om het huis te schilderen samen met “het soort mensen dat ik in dat huis zou willen wonen.”

Hij rekruteerde zijn zus Nan om de vrouw te modelleren, haar aankleedend in een koloniaal prentenschort dat het 19e-eeuwse Americana nabootste. De man was de tandarts van Wood. Nan, misschien beschaamd omdat ze werd afgebeeld als de vrouw van een man die twee keer zo oud was, vertelde de mensen dat haar broer het echtpaar als vader en dochter had voorgesteld, in plaats van man en vrouw.

LATERE VERSIES

Bron Flickr

Het truttigheid, de naargestigheid, het conservatisme en het idee van ondergedrukte emoties, spreekt mensen vandaag nog steeds aan. Die om laag getrokken mondhoeken. Brrrrrr….
Er zijn veel latere versies gekomen, de meeste daar van, die een beetje spot drijven met ouderwetse, Midwest Amerika.

Een zoeken tussen de beelden op Google, leveren vele versies waar de boer een zware vuurwapen heeft, i.p.v. een hooivork, een Indianenstel, een Vampierenvrouw samen met het monster van Frankenstein, Donald Trump en Melania, George Bush naast de oorspronkelijke vrouw, Barbie en Ken en een versie waar de woning door een MacDonald’s vervangen is.

Op een gegeven moment is er zelfs een wedstrijd gekomen, the Art Bandits American Gothic Contest, over wie de leukste American Gothic versie kon maken.

De pics zijn daar te zien en ik moet wel zeggen, dat er wat ontzettend leuke versies bij zitten.